Idiris Farah
Idiris & Astrid Thors
Calendar
January 2018
F S S M T W T
« May    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sorasod:in Eteenpäin-projekti järjesti seminaarin aiheena Vanhemmuuden haasteet. Tilaisuuteen tuli myös koulun edustajia kuten Vaskivuoren lukion sekä Kilterin koulun rehtorit, Kilterin koulun kuraattori ja opettajia.  L

seminaari  2014

isäksi mu

 
kana olivat Sahan-seuran puheenjohtaja Mustafa Haji sekä Vantaan kaupungin valtuutettu Faysal Abdi, jotka molemmat pitivät puheenvuoron seminaarissa. Mukana oli useita perheen äitejä ja isiä somaliyhteisöstä. Arvion mukaan osallistujia oli 50 henkilöä.

Seminaari koostui maahanmuuttajavanhempien hyvinvoinnin tukemiseen liittyvästä luennosta sekä ryhmäkeskusteluista, jotka koskivat vanhempien että koulun odotuksista toisilleen sekä koulunkäyntiin liittyvistä kysymyksistä.

 

Vanhemmat nostivat esille kysymykset S2 (Suomi toisena kielenä) -opetuksen tarpeellisuuudesta lapsellaan silloin, kun lapsi on syntynyt Suomessa. Koulun edustajat vastasivat S2-opetuksen olevan oppilaalle  vain eduksi ja mahdollistaa oikeudenmukaisen arvostelun. S2-opetus mukautetaan oppilaan tasoon ja siinä käsitellään samat aiheet ja asiat kuin äidinkielessä. S2-opetus antaa mahdollisuuden päästä eteenpäin, koska siitä saatu arvosana arvostellaan kouluun hakeutumisen vaiheessa samanarvoisesti äidinkielen numeron kanssa. Joten S2-opetus on erittäin suositeltavaa ja lapsen edun mukaista.

 

Kysymyksiä herätti myös maahanmuuttajalasten ja -nuorten kokemukset kiusaamistilanteista, otetaanko lasten kertomukset kiusaamisesta ajoissa todesta. Myös koettiin, että liian usein maahanmuuttajataustaisia nuoria ohjataan lähihoitajakoulutukseen, vaikka aloja olisi paljon muitakin. Harvat pääsevät opiskelemaan ammattikorkeaan tai yliopistoon.

 

Koulun edustajat toivoivat maahanmuuttajavanhempia enemmän mukaan vanhempainiltoihin ja samalla pohtivat, kuinka saada heitä enemmän mukaan. Lisäksi muistutettiin, että lapsia ei saisi käyttää tulkkeina vanhemmille. Vanhemmille kerrottiin, että voi rohkeasti kysyä suomalaisesta koulujärjestelmästä ja olla  aktiivinen ja koulumyönteinen, joka vaikuttaa myös myönteisesti lapsen koulunkäyntiin. Lisäksi kannustettiin lapsia käyttämään molempia kieliään monipuolisesti, jotta kielitaito kehittyy.

 

Seminaaria markkinoitiin alueen koulujen Wilma-järjestelmissä kaikille maahanmuuttajavanhemmille sekä kutsuja antamalla. Palautetta pyydettiin osallistujilta, joka oli enimmäkseen positiivista. Toivottiin, että kutsuja lähetettäisiin myös Helsingin alueelle. Lisäksi toivottiin lisää samantyyppisiä seminaareja vanhemmille, johon myös muut maahanmuuttajaryhmät ovat tervetulleita.

seminaari 346 seminaari333seminaari342 seminaari349 seminaari350seminaari354 seminaari357seminaari361 seminaari365 seminaari367seminaari371 seminaari378 seminaari381

 

Comments are closed.

Waxqabadka Hudaha iyo Dibadda
Waxqabadka Gudaha Dalka Soomaaliya iyo Wadanka Finland iyo Ururka SORASOD RY
Booqashadii Beled-xawo ee 19 12 2014 !!
WARAYSI MADAXA MASHAARIICDA URURKA SORASOD 19 12 2014
Eteenpain Projekti Kokousryhmä 15.5.2014
Safarkii Ischool Waaberi Beled-xaawo 8.2.2014
Wariye Mohamed Bashiir ayaa safar ku tagay degemadda Beled-xaawo isagoo u kuur galaya sida ay u socdaan heerka waxbarasho ee Iskuul Waaberi Beled-xaawo oo uu howl-galiyo ururka SORASOD-RY oo xaruntiisu aytahay Degmada Vaantaa -Finland
Baaqnabadeed kuna wajahan Beled-xawo
Ururka SORASOD-RY ayaa diray baaq nabadeed oo ku wajahan joojinta colaadaha ka soo cusboonaaday Beled-xaawo
Dayactirkii Shcool Waaberi Beled-xawo,2014
Ururka SORASOD-ry oo dayactiray Iskuul Waaberi Beled-xaawo oo dagaaladdii ku burburay isagoo fan ka helay wasaaradda arrimada dibadda ee Finland (Ulkoministeri-2014)
Soo dhaween Fahmo Caabi 15.3.2014
Ururka SORASOD OO casuumaad u fidiyay mawo Fahmo Caabi Guureeye oo ah Haweeneey u istaagtay dhamaystirka dhismaha xarunta dhimirka ee Caabudwaaq. (Abud-wak Mental Hospital )
Ohjausryhmän kokous 7.10.2013
Eteenpain-projekti 7.10.2013
Eteenpain-project Kokousryhman 7.10. 2013
Waaberi School Baled-xawo 2013
Xaflad Loo qabtay Ardayda Waaberi School Baled-xawo ee dhacday 19.9.2013 waxaana Laga siidaayay UNIVERSAL-TV
Seuraava kokous Eteenpain projekti
Seuraavassa kokous Eteenpain project 19 8 2013 Sorasod-ry
Waaberi Iskuul Beledxaawo
Xaflad Waabari Shcool ee Beladxaawo oo ah iskuul uu ka hirgeliyay ururka SORASOD-Finland (Daawo)
FURITAANKA XASIISKA SORASOD-RY
Furitaanka Xafiiska Ururka SORASOD-ry oo ay ka soo qayb galeen madax kala duwan oo ka socota Hay.addO dow-li ah iyo ururo waxay dhacday 30.5.2013 (Daawo)
Waaberi School Project
Waraysi Eng: idir iyo Nairobi
Guddoomiyaha Ururka SORSOD-ry Eng: Idiris Hassan Farah oo waraysi gaar ah siiyay Tv-Somaclichannel xaruntiisa Nairobi (Daawo)
Marxalada Somaliya/Eng Idiris
Idiris Hasan Farah (SORASOD)
Idiris & President Ahtisaari
Idiris& Erkki Tuomioja